Hoera, je bent zwanger!

Een wonderlijke en soms spannende tijd in je leven. Er komt veel op je af en wij helpen je graag om alles goed te regelen. Het is belangrijk dat je je zo snel mogelijk aanmeldt bij onze verloskundigenpraktijk in de Hoeksche Waard en Noord-West Brabant. Het liefst voor de 8e week. Als dit om wat voor reden dan ook niet gelukt is, meld je  dan alsnog zo spoedig mogelijk aan.

Uitgerekende datum

Natuurlijk wil je heel graag weten wanneer je baby geboren zal worden. Je uitgerekende datum kun je berekenen door 280 dagen te tellen na de eerste dag van je laatste menstruatie. Dit is een schatting, gebaseerd op een regelmatige cyclus.

Wij kunnen je meer zekerheid geven na de termijnecho die tussen de 10e en 12e week gedaan wordt.

Baby’s houden zich echter zelden aan een exact tijdschema, maar drie weken vóór en twee weken na uitgerekende datum bevallen is prima.

Wat moet je allemaal regelen?

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om regelmatig op controle te komen en eventueel onderzoeken te doen. Hiervoor kun je bij ons terecht. Ook moeten er een aantal dingen geregeld worden. Dit zijn de belangrijkste punten op een rijtje:

week 4-8
week 4-8

Maak een afspraak met een verloskundige

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je contact met ons opnemen. Je kunt zelf kiezen bij welke locatie je wilt (zodat je bijvoorbeeld kunt voorkomen dat je de buurvrouw tegenkomt). We maken dan een afspraak voor een gezellig intakegesprek rond de 8e zwangerschapsweek.

Ook als je onder behandeling bent bij een gynaecoloog mag je je bij ons aanmelden.

week 10-12
week 10-12

Schrijf je in bij een kraamzorginstelling

Tijdens de eerste controle bij onze verloskundige ontvang je brochures van kraamcentra in de regio (Hoeksche Waard, Fijnaart en Willemstad) waar wij het meest mee werken, maar je bent natuurlijk vrij om een ander te kiezen. Via deze link kom je bij een overzicht van instellingen waar wij ook vaak mee samenwerken.

Zorg er wel voor dat je je tijdig aanmeldt. (Kijk vooraf bij de voorwaarden van je zorgpolis of je keuzevrijheid hebt)

week 13-15
week 13-15

Geef je op voor een zwangerschapscursus en voor informatieavonden over borstvoeding

Wil je ter voorbereiding op de bevalling een cursus volgen? Dan kan dat bij onderstaande partners. Er is een breed aanbod van activiteiten, kies een cursus waarvan je denkt dat die het meest bij je past!
week 15-20
week 15-20

Informeer je zorgverzekeraar over je zwangerschap

Je verzekering stuurt je meestal rond de 8 maanden zwangerschap een kraampakket toe dat je nodig hebt tijdens en na de bevalling. Als dit niet het geval is, raden wij aan om dit rond de 32 weken zelf in huis te halen.

week 20
week 20

Maak een start met de baby uitzet

Download hier onze handige checklist voor de baby uitzet.

week 22
week 22

Kinkhoestvaccinatie

De 22 wekenprik zorgt ervoor dat je baby al vanaf de geboorte beschermd is tegen kinkhoest. Lees hier meer.

week 30
week 30

Geboorteplan

Door het schrijven van een geboorteplan kun jij jezelf ook goed voorbereiden. In dit plan beschrijf je wat je wensen zijn tijdens de bevalling en de periode meteen erna. Zo weten wij wat jij belangrijk en fijn vindt in de begeleiding en kunnen we samen het gesprek over de bevalling aangaan.

week 37
week 37

Voorbereiding op de komst van je baby

Ongeveer drie weken voor de uitgerekende datum zal je gereed moeten zijn voor de komst van je baby. Dit betekent dat het kraampakket in huis is, een zeiltje of waterdichte molton op je matras ligt, het bed op klossen of kratten staat (het bed moet minimaal 80 cm hoog zijn) en een ziekenhuiskoffertje klaarstaat (ook als je thuis wilt bevallen). Je kunt meer informatie hierover krijgen bij je kraamzorginstelling of verloskundige.

Kraamcentra

Wij werken met de volgende kraamcentra vaak samen:

Regio Hoekse Waard
Madelief
De Waarden
Kraamcentrum DAT
RST Kraamzorg

Noord-Brabant
Lunavi
De Waarden
Kraamcentrum DAT
Naviva

Er zijn nog veel meer centra, je bent helemaal vrij in jouw keuze. Het is wel verstandig om je aanmelding bij het gewenste kraamcentrum geregeld te hebben liefst vóór je 12e week.

Denk ook aan

Regel de erkenning/naamgeving bij het gemeentehuis
Dit is alleen van toepassing als je niet getrouwd bent en er ook geen geregistreerd partnerschap is, maar wel wilt dat je baby de achternaam van je partner krijgt.

Zwangerschapsverklaring van onze verloskundigenpraktijk
Er zijn een aantal instanties die je kunnen vragen om een zwangerschapsverklaring, bijvoorbeeld je werkgever, zorgverzekering of reisbureau. Je kunt deze tijdens een van de controles bij ons aanvragen. 

Leuke toevoeging

Lijkt een zwangerschaps- of bevallingscursus jou leuk? Of ben je meer van de yoga? Er is een breed aanbod dus er is altijd iets dat bij jou past. Sommige cursussen combineren het met gym en oefeningen, andere kun je online meedoen. Wij hebben een paar leuke tips voor je op een rij gezet:

Online informatie over zwangerschapscursus of bevalinformatie

Een keizersnede is ook een bevalling!

Korte instructie filmpjes voor zwangeren over de bevalling en het opvangen van weeën.

Leuk filmpje van tv programma: “Het Klokhuis” voor kinderen over het krijgen van een baby (Kijk uiteraard eerst zelf of dit geschikt is voor de leeftijd van je oudere kindjes).