Controles

Als je zwanger bent, is het belangrijk om regelmatig bij je verloskundige op controle te komen. Zo kunnen wij jou en je baby goed in de gaten houden. We bouwen dan ook samen een goede band op en kun je al je vragen en wensen overleggen. En mochten er eventuele problemen  zijn, dan kunnen we die vroegtijdig opmerken en ervoor zorgen dat er geen complicaties optreden.

Eerste controle

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je met Verloskundigenpraktijk Duna Lus contact opnemen om je bij ons aan te melden. Je hebt hiervoor geen verwijzing nodig.

We maken dan een afspraak met je om rond de 8e week van je zwangerschap op je eerste controle te komen. Als er problemen of onzekerheden zijn, kunnen we ook een eerdere afspraak maken.

We sturen je per e-mail (AVG-proof) een bevestiging voor de afspraak. Deze afspraak kan plaatsvinden op één van onze verloskundigepraktijken in Numansdorp, Klaaswaal, Fijnaart of Willemstad. En daarbij ook een informatiepakket over onze verloskundigenpraktijk, de controles en mogelijke onderzoeken. Verder vertellen we wat er geregeld moet worden en waar je terecht kunt voor de kraamzorg, de zwangerschapscursussen en de informatiebijeenkomsten over borstvoeding.

Wij zijn bereikbaar via:
0186 – 65 13 62
0168 – 47 17 60
(De telefoon is doorgeschakeld naar de dienstdoende verloskundige, het maakt dus niet uit welk van de twee telefoonnummers je belt.)

Bovendien ontvang je een vragenlijst over de medische achtergrond van jou, je man en familie evenals jouw verloskundige verleden, zodat je dit op je gemak in kunt vullen. De eerste controle bij de verloskundigenpraktijk kan dan een gezellig kennismakingsgesprek worden waarin we ruim de tijd kunnen nemen voor jou en eventuele vragen die je hebt. Verder meten we je bloeddruk en je gewicht. Vanaf 11-12 weken kunnen we ook naar het hartje van de baby luisteren.

De eerste echo (vitaliteitsecho) wordt ook rond 7 of 8 weken na de eerste dag van de laatste menstruatie gemaakt. Dit is om te kijken of het hartje klopt, of het vruchtje goed in de baarmoeder is ingenesteld en om te beoordelen of het om een één- of meerlingzwangerschap gaat.

Vervolgcontroles

Wanneer de vervolgcontroles zijn, is afhankelijk van hoe ver je zwangerschap gevorderd is.

Eerste weken Elke 4-5 weken
Tussen 24-32 weken Elke 3 weken
Tussen 32-36 weken Elke 2 weken
Tot de bevalling Elke week

Dit schema is een richtlijn, per persoon en per situatie kan dit anders zijn en bespreken we uiteraard met jou.

Tijdens elke controle

Bij iedere controle zullen we de volgende standaardhandelingen uitvoeren:

  • Bloeddruk meten
  • Gewicht controleren
  • De groei van je baarmoeder beoordelen
  • De ligging van de baby beoordelen
  • Luisteren naar het hartje van de baby

Onderzoeken

Daarnaast zijn er onderzoeken die we kunnen verrichten afhankelijk van de termijn, zoals een bloedonderzoek en echo’s. En onderzoeken die alleen gedaan worden als het nodig is, zoals een bloedtest in het geval je Rhesusfactor negatief is of een hartfilmpje van de baby als de zwangerschap de 40+10 is gepasseerd, dus vanaf 10 dagen voorbij de uitgerekende datum. Deze onderzoeken voeren wij alleen uit na overleg en met toestemming van jou.