De bevalling

Na al die mooie weken zwangerschap, waarin wij jou hebben mogen begeleiden, is het dan bijna zover: de geboorte. Jullie kunnen dan eindelijk echt kennis met elkaar maken en kun je je kindje in je armen houden.

Het is bijna zover

Na 37 weken ‘mag’ de bevalling beginnen. Vaak heb je in de weken voorafgaand aan de bevalling al voorweeën, soms gepaard met een heel klein beetje bloed met slijm. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken, maar bij ongerustheid mag je ons uiteraard bellen. Tegen deze tijd plannen we ook wekelijkse controles, waarbij je je zorgen uitgebreid kunt bespreken en we je vragen zullen beantwoorden.

Zodra de bevalling is begonnen, is het tijd om ons te bellen.

Wij zijn bereikbaar via:
0186 – 65 13 62
0168 – 47 17 60
(De telefoon is doorgeschakeld naar de dienstdoende verloskundige, het maakt dus niet uit welk van de twee telefoonnummers je belt.)

Heb jij je al voorbereid?

Is de bevalling nog niet zover?
Lees dan eerst hier meer informatie over hoe jij je goed kunt voorbereiden.

Hoe weet je dat de bevalling echt is begonnen?

Als je vliezen zijn gebroken, of je ontsluitingsweeën krijgt, dan is de bevalling begonnen.

Gebroken vliezen

Je herkent gebroken vliezen aan het vochtverlies. Soms komt het met een hele plens, maar vaak ook niet. Als het vochtverlies druppelsgewijs is, maar blijft lopen, en zorgt voor een nat en zwaar maandverband dat ieder uur verwisseld moet worden, dan zijn je vliezen gebroken.

Het verlies van de slijmprop (al dan niet met een beetje bloed) is geen teken dat de bevalling is begonnen. Dit kan al een paar weken voor de bevalling gebeuren en betekent dat de baarmoedermond aan het rijpen is.

Waterige afscheiding waarbij een slijmerig filmpje op een maandverband achterblijft is ook heel normaal in deze fase van de zwangerschap, en niet het begin van de bevalling.

Bel ons als je vliezen zijn gebroken. Afhankelijk van de situatie komen we direct langs of wachten we nog even af. Soms duurt het nog een tijd voordat de weeën op gang komen en als het ‘s avonds laat is, kan je nog proberen te gaan slapen.

Als je twijfelt of de bevalling is begonnen, dan is meestal de bevalling nog niet begonnen!

Ontsluitingsweeën

Voorweeën kunnen al een paar dagen tot weken voor de bevalling beginnen, maar deze houden vaak niet aan en zakken weer weg. Ontsluitingsweeën zijn het signaal dat de bevalling echt is begonnen. En je hebt dan waarschijnlijk ook geen twijfel meer. De kenmerken van ontsluitingsweeën zijn:

  • De weeën komen regelmatig
  • Iedere wee houdt meer dan een minuut aan
  • Ze zijn zo pijnlijk dat je tijdens een  wee geen vragen kunt beantwoorden
  • Je kan gaan rillen of zelfs overgeven in deze fase
  • Je raakt langzaam steeds meer in jezelf gekeerd

Als dit je eerste bevalling is, is het een goede richtlijn om te wachten tot de weeën een uur lang iedere 3 minuten komen en dan te bellen. Bij een volgende bevalling zal je sneller herkennen of de bevalling is begonnen en vaak verloopt de bevalling ook vlotter. Je kunt dan bellen als de weeën iedere 5 minuten komen (en regelmatig, pijnlijk en langer dan een minuut zijn).

Je hoeft ons niet ‘alvast’ te bellen als je voorweeën voelt en denkt dat de bevalling ‘s nachts gaat gebeuren. We zijn ook ‘s nachts goed bereikbaar. Probeer te ontspannen, wandel een beetje of neem een warme douche.

Daar komt jouw baby!

Na de ontsluitingsfase komen de persweeën, waarbij een niet te onderdrukken gevoel van persdrang optreedt. Meestal doen we dan eerst een inwendig onderzoek om zeker te weten dat de ontsluiting volledig is.

Persweeën doen al een groot deel van het werk, maar je zal in deze fase ook actief meepersen. Persweeën komen  heel frequent en bij iedere wee komt het hoofdje een stukje verder. Wij vertellen je wat er gebeurd en coachen je verder. Je mag ook meekijken in een spiegel als je wilt.

Het persen duurt bij een eerste kindje meestal een uur, maar kan uitlopen op twee uur. Een tweede of volgend kindje komt vaak sneller, meestal in een half uur. Je kunt alles hierover nalezen in de brochure over de bevalling die wij je zullen geven.

Wij vinden het nog altijd een voorrecht om je tijdens deze speciale gebeurtenis met geduld en deskundigheid bij te staan. We willen dat jouw bevalling een mooie en fijne ervaring is waar je met tevredenheid op terug kunt kijken.