Wij steunen je

Helaas gaat niet elke zwangerschap goed. Als je je zorgen maakt over de zwangerschap, bloedverlies of buikpijn hebt, en denkt een miskraam te krijgen, mag je altijd bellen. We steunen je graag met onze kennis, advies, en een luisterend oor als je dit nodig hebt.

Voorkomen?

Een miskraam kunnen we helaas niet voorkomen of behandelen. Wel kunnen we je klachten beoordelen en samen met je beslissen of het zinvol is om naar een spreekuurlocatie van onze verloskundigenpraktijk in Numansdorp, Klaaswaal, Fijnaart of Willemstad te komen en of het zinvol is om een vervroegde echo te laten maken bij het echocentrum.

Hoe herken je een miskraam?

Een spontane miskraam begint meestal met bloedverlies. Let wel: bloedverlies in de eerste drie maanden van de zwangerschap komt voor bij één op vijf zwangeren. Bij de helft van deze vrouwen houdt het bloedverlies na enkele dagen op en blijft de zwangerschap voortduren. Bij een miskraam neemt het bloedverlies echter in een paar uur tot paar dagen toe en gaat het vaak gepaard met buikkrampen, ook zie je soms stolsels en stukjes weefsel.

Het kan ook zijn dat je (nog) geen bloedverlies hebt gehad, maar dat tijdens een standaard controle wordt ontdekt dat er geen hartslag meer bij het vruchtje is, dit heet een missed abortion.

Wat moet je doen bij een miskraam?

Je kunt een miskraam niet voorkomen en het ontstaat ook niet door lichamelijke inspanning, zo kunnen bijvoorbeeld vrijen, vallen, fietsen, paardrijden, stress en dergelijke geen miskraam veroorzaken. Hoe begrijpelijk het ook is, je moet weten dat schuldgevoelens nooit terecht zijn. In bijna alle miskramen gaat het namelijk om een aanlegstoornis. Deze is meestal ontstaan door niet-erfelijke chromosoom­afwijkingen, die geen gevolgen hebben voor een volgende zwangerschap. Een miskraam is dus een natuurlijke oplossing voor iets wat fout ging rond de bevruchting.

Is behandeling mogelijk?

Een behandeling voor een miskraam is helaas ook niet mogelijk. Er is in eerste instantie dus weinig dat je kunt doen.

Je mag ons uiteraard altijd bellen voor advies en een luisterend oor. We kunnen je dan begeleiden in deze moeilijke tijd. En als er complicaties optreden, zoals koorts of heel veel bloedverlies in een korte tijd, waardoor je duizelig wordt, bel ons zeker dan even.

Bij een missed abortion zijn er drie behandelingsopties:

Afwachten

Na het vaststellen van een missed abortion is het belangrijk om dit nieuws even te laten ‘landen’. Het gebeurt regelmatig dat na het vaststellen van een missed abortion het bloedverlies spontaan op gang komt. Ons advies is daarom ook om niet direct met een behandeling te starten. Gemiddeld wachten vrouwen ongeveer een week af.

Misoprostol

Dit zijn vaginale tabletten die je na een bezoek aan de gynaecoloog krijgt. Deze kan je zelf thuis inbrengen. In ongeveer 90% van de gevallen komt de miskraam hierdoor op gang. Deze medicijnen brengen geen schade aan de baarmoeder aan.

Curettage

Dit gebeurt onder narcose. De gynaecoloog zuigt de baarmoeder met een zuigertje leeg of schraapt de baarmoeder met een schrapertje schoon. Bij een curettage bestaat een minimaal kans op verklevingen bij de baarmoeder of een beschadiging aan de baarmoeder.

Na een miskraam

Een miskraam heeft vaak meer impact op je dan je je vooraf had kunnen voorstellen. Het lichamelijk herstel na een miskraam is meestal vlot. Gedurende één tot twee weken is er vaak nog wat bloedverlies en bruine afscheiding. Door het verlies van je kindje tijdens de zwangerschap ga je door een rouwproces.  En dit herstel kan langer duren dan het lichamelijk herstel. Dit is echter voor iedere vrouw anders.

Een eerste miskraam is geen reden voor nader onderzoek. Dat wordt pas geadviseerd na meerdere miskramen. Maar ook dan leveren onderzoeken bij het overgrote deel van de vrouwen meestal geen duidelijke verklaring op.

Ook is er medisch gezien geen reden om na een miskraam te wachten met een nieuwe zwangerschap. Snel zwanger worden na een miskraam heeft geen invloed op de zwangerschap en geeft je ook geen grotere kans op een nieuwe miskraam.

Heb jij behoefte aan meer informatie of hulp bij de verwerking? Ga dan naar Miskraam Begeleiding.