Voorbereiding op de bevalling

Als je bij Duna Lus onder controle bent en je zwangerschap voorspoedig verloopt, mag je kiezen of je thuis wilt bevallen of in het ziekenhuis (poliklinisch). In beide gevallen zullen wij er persoonlijk voor je zijn en je begeleiden met onze ruime kennis, ervaring en betrokkenheid.

Ontspanning

Ontspanning is belangrijk tijdens de bevalling en we willen dat jij je op je gemak voelt, waar dit ook is. We zullen jouw mogelijkheden, je geboorteplan en de voorbereidingen die je moet treffen uitgebreid bespreken tijdens ons spreekuur. Hoewel dit natuurlijk een spannende tijd is, willen we zo veel mogelijk onzekerheid wegnemen en zorgen dat je je prettig voelt.

Thuisbevalling

Sommige vrouwen voelen zich het meest op hun gemak als ze thuis zijn. En zolang de zwangerschap voorspoedig is verlopen, is er geen reden om naar het ziekenhuis te gaan. Wij begeleiden je graag bij jou thuis met alle aandacht en deskundigheid. Bovendien worden we bij jou thuis geassisteerd door de kraamverzorgster, die we tijdens de laatste fase van de ontsluiting zullen bellen.

We hebben alles bij de hand voor een veilige bevalling, zelfs zuurstof en benodigdheden voor het inbrengen van een infuus, voor het geval dat jij of je baby dit nodig zal hebben.

In het ziekenhuis bevallen

Ook als je kiest voor een poliklinische bevalling, zal dit onder onze leiding gebeuren, met assistentie van een verpleegkundige (of een kraamverzorgster). Sommige vrouwen kiezen voor het ziekenhuis omdat ze zich daar het prettigst voelen, maar het kan ook zijn dat de thuissituatie niet geschikt is voor een thuisbevalling.

Een natuurlijke bevalling in het ziekenhuis begint ook gewoon thuis. Pas bij de ontsluitingsfase gaan we naar het ziekenhuis voor de bevalling. Dit betekent dus wel dat je met weeën in de auto gaat.

Afhankelijk van waar je woont, gaan we naar het Ikazia Ziekenhuis of het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht, of naar het Bravis Ziekenhuis in Bergen op Zoom.

Onder normale omstandigheden ga je dezelfde dag  weer naar huis.

Niet alle baby’s houden zich aan een planning

Hoewel het belangrijk is om van tevoren na te denken over deze keuze en een geboorteplan te maken, zal je toch rekening moeten houden met de mogelijkheid dat niet alle baby’s zich aan het geboorteplan gaan houden.

Een klein percentage van thuisbevallingen zal alsnog in het ziekenhuis eindigen, en soms verloopt een geplande poliklinische bevalling zo vlot dat je de kans niet krijgt om naar het ziekenhuis te gaan. Het is dus belangrijk om voorbereidingen te treffen voor beide omstandigheden.

We bespreken tijdens ons spreekuur uitgebreid met je waar en hoe je het liefst wilt bevallen en welke voorbereidingen je hiervoor moet nemen. Ook krijg je alle informatie over bevalhoudingen, pijnmanagement en handige tips van ons nog eens per e-mail naar je toegestuurd, zodat je het op je gemak na kunt lezen.

Bovendien moedigen we iedereen aan om naar een zwangerschapscursus te gaan, zodat je goed voorbereid bent op de bevalling. Dit neemt niet alleen een deel van de angst en stress weg, maar vrouwen die goed voorbereid zijn, zijn vaak ook meer tevreden over hun bevalling.