Kinderwensspreekuur

Heb je een kinderwens en probeer je zwanger te worden?Ook daarvoor kun je bij ons terecht. Bepaalde onderzoeken, aanpassingen van medicatie en leefstijl zijn namelijk al van belang voordat de bevruchting plaatsvindt.

Informatie en inzicht

Ons kinderwensspreekuur is bedoeld voor zowel de toekomstige vader als moeder. We bespreken op ons gemak jullie leefstijl, voeding, gebruik van medicatie, eerdere zwangerschappen en eventuele aandoeningen in de familie. Met de juiste informatie kun je veranderingen in je leven aanbrengen die bijdragen aan de conceptie, een gezonde zwangerschap en zelfs de gezondheid van je kindje later in het leven.

Voorbereiding

Wij vragen je om een week voor de afspraak de vragenlijst op ZwangerWijzer in te vullen en naar ons toe te sturen. Deze vragenlijst helpt jou om in je eigen tijd en tempo alle antwoorden te vinden. Daarnaast vragen we je om drie dagen je voedingspatroon bij te houden. Met al deze gegevens kunnen we een goed persoonlijk advies geven.

Afspraak maken kinderwensspreekuur?

Je kunt telefonisch een afspraak maken voor ons kinderwensconsult op een van onze vier spreekuurlocaties (Numansdorp, Klaaswaal, Fijnaart en Willemstad) via 0186 – 65 13 62 of 0168 – 47 17 60.

Tijdens het spreekuur

Tijdens het kinderwensspreekuur meten we je bloeddruk en gewicht. Daarna nemen we de antwoorden op de vragenlijst met je door en bespreken we je leefstijl. We geven informatie over vruchtbaarheid, seksualiteit, voeding, foliumzuur en de risico’s van roken en alcohol.

We bespreken eventuele voorgaande zwangerschappen, of miskramen, maar ook het risico op aangeboren afwijkingen en erfelijke ziekten. Je ontvangt dan ook belangrijke informatie over de mogelijkheid van prenatale screening in de zwangerschap. Normaal gesproken bespreken we dit rond week 8 van de zwangerschap, waardoor je minder tijd hebt om hier goed over na te denken.

Erfelijke aandoeningen

Ook als er geen erfelijke ziekten voorkomen in de familie kan er een verhoogd risico zijn als je drager bent van een specifiek gen. Je kunt erfelijke aandoeningen niet voorkomen door gezond te leven. Wat wij wel kunnen doen voor je is je verwijzen naar een klinisch geneticus voor advies of een onderzoek.

Wij raden aan dat je contact met ons opneemt voordat je zwanger bent, als er bij jezelf, je partner, een eerder kindje (geboren of ongeboren) of in je familie (ouders, grootouders, broers en zussen, ooms en tantes, neven en nichten aan beide kanten) aangeboren aandoeningen of chronische ziekten voorkomen.

We hebben het met name over: ernstige psychische problemen, taaislijmziekte, stofwisselingsziekten, spierziekten, een open rug, een aangeboren hartafwijking, een psychiatrische aandoening, de ziekte van Huntington of het syndroom van Down, maar ook als er ziekten of afwijkingen zijn waar de oorzaak niet van bekend is.

Je kunt meer lezen over het doorgeven van erfelijke ziekten op Erfelijkheid.nl.

Zwanger worden na een miskraam

Hoe verdrietig de gebeurtenis ook is, een miskraam is een natuurlijke oplossing voor iets dat is misgegaan tijdens de bevruchting. Het gaat meestal om niet-erfelijke afwijkingen, zonder gevolgen voor een volgende zwangerschap.

Een eerste miskraam is dan ook geen reden voor nader onderzoek. Maar als je wilt praten over je onzekerheden en deskundig advies wilt over zwanger worden na een miskraam, zijn wij er voor je.