Handige tips

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je je direct bij ons aanmelden. Naast een afspraak voor een controle, sturen we je ook een informatiepakket toe (per e-mail) waarin je alle praktische informatie op je gemak kunt lezen.

Een gezonde zwangerschap

Als jij goed voor jezelf zorgt, zorg je ook goed voor jou ongeboren kindje. Op deze pagina kun je (algemene) tips vinden over hoe jij op een fijne en gezonde manier door jouw zwangerschap komt.

Klik op het onderwerp waar je meer over wilt weten.

Heb je nog vragen, advies nodig of voel je je onzeker in deze speciale tijd, dan mag je ons natuurlijk altijd bellen. We staan je graag bij met onze kennis, ervaring en betrokkenheid.

Gezonde voeding tijdens de zwangerschap

Het is altijd belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, maar als je zwanger bent is dit nog belangrijker. Dit betekent voldoende groente en fruit, vlees, vis en melkproducten (of vervangproducten), graanproducten en vetten.

Bij een goed en gevarieerd dieet zal je geen vitaminesupplement nodig hebben. Als je toch graag een multivitamine neemt, let dan op dat het om een preparaat voor zwangere vrouwen gaat. De behoeften van een zwangere vrouw zijn namelijk net iets anders.

Wel gezond als je zwanger bent

Als je zwanger bent, heb je meer foliumzuur, ijzer, calcium en Omega-3 vetzuren voor de gezondheid van je baby en jezelf.

  • Onder ijzerrijke voeding vallen vlees, eieren, volkorenbrood, peulvruchten en rozijnen.
  • Calcium zit vooral in melk en melkproducten zoals yoghurt en boter.
  • Omega-3 vind je in vis zoals zalm, kabeljauw en haring (niet rauw eten). Vermijd wel vis als paling en tonijn vanwege het hoge kwikgehalte.
  • Hoewel bladgroenten rijk zijn aan foliumzuur, is een supplement tot en met de 16de week wel aanbevolen om de kans op een open ruggetje, gespleten gehemelte of hartafwijkingen te voorkomen.

Minder gezond voor zwangeren

Ook zijn er een aantal producten die je tijdens een zwangerschap beter kunt vermijden:

  • In ongepasteuriseerde melk, kaas, vis, vlees en vleesproducten kan de Listeria bacterie voorkomen, die schadelijk kan zijn voor je baby. Zorg dus dat je de juiste melk en kaas koopt, en je vlees en vis goed gaar kookt/bakt.
  • Lever bevat heel veel vitamine A, wat het risico op aangeboren afwijkingen vergroot.
  • Beperk ook de hoeveelheid cafeïne die je drinkt. Een stukje chocolade of een kopje thee kan geen kwaad, maar sla de energiedranken voorlopig over.

Kijk voor meer informatie ook op de site van het voedingscentrum.

Leefstijl advies voor een gezonde zwangerschap

  • Alcohol en nicotine zijn schadelijk voor jezelf en je baby. Ze verhogen de kans op complicaties tijdens je zwangerschap en kun je beter compleet vermijden.
  • Sommige medicijnen zijn niet geschikt tijdens de zwangerschap. Overleg dit altijd met je huisarts.
  • Voor vragen over vaccinaties en een afspraak voor de 22-weken prik in de Hoeksche Waard kun je bij Jong JGZ Zuid-Holland Zuid terecht. In regio Noord-West Brabant is dit via GGD West-Brabant.
  • Het is belangrijk om te blijven bewegen tijdens je zwangerschap. Prestatiegericht sporten en extreme sporten worden echter sterk afgeraden. Houd er bovendien rekening mee dat je lichaam anders is als je zwanger bent; je balans is minder goed, je hartslag ligt hoger, je verbruikt meer zuurstof, je bekken wordt minder stabiel en je krijgt sneller krampen in je kuiten.
    Zwangerschapsgym en -yoga kun je volgen bij Lunavi in de regio Fijnaart en Willemstad, of online via A Beautiful Balance.
  • Verschoon de kattenbak niet zelf, want in de ontlasting van katten kan Toxoplasma zitten. Gebruik om dezelfde reden handschoenen als je in de tuin werkt.
  • Het is beter om de zonnebank en sauna te vermijden als je zwanger bent. Dit is in verband met zwangerschapsmasker en bloedvaten die uitzetten.
  • Vermijd alle contact met schadelijke stoffen, zoals verf op terpentinebasis, bestrijdingsproducten tegen ongedierte en chemicaliën zoals foto-ontwikkelvloeistoffen.
  • Je werkgever moet volgens de wet zorgen dat je tijdens je zwangerschap veilig en gezond kunt werken. Dit kan betekenen dat je aangepast werk of aangepaste uren krijgt, als je baan de volgende risico’s meebrengt: fysiek zwaar is, met gevaarlijke stoffen of biologische agentia, in een omgeving met veel lawaai of trillingen of met onregelmatige werkuren.

Zwangerschapskwaaltjes en -klachten

Klachten tijdens je zwangerschap zijn nooit fijn, maar de meeste klachten en kwaaltjes zijn onschuldig en horen er helaas nou eenmaal bij. Gelukkig hoef je je om de meeste kwaaltjes en klachten helemaal geen zorgen te maken! Om je zwangerschapskwaaltjes- en klachten te herkennen en om te weten wat je eraan kunt doen, kun je altijd op deze website terecht waar je alle nodige informatie vindt. Ook op deze pagina kun je meer informatie vinden.