Zwanger worden

Als jullie een kinderwens hebben en graag zwanger willen worden, kan een gezonde leefstijl bijdragen aan je vruchtbaarheid en daarna een gezonde zwangerschap.

Ieder mens is anders

De adviezen op deze pagina zijn algemeen. Omdat ieder mens anders is, is het van belang dat je met ons of met je huisarts bespreekt wat in jullie situatie het beste is.

Willen jullie advies en informatie? Kom dan bij ons langs op ons kinderwensspreekuur. Je kunt via onderstaande button een afspraak maken. 

Leefstijladviezen

Roken

Roken kan de vruchtbaarheid bij zowel vrouwen als mannen flink aantasten. Daarbij kan roken tijdens de zwangerschap voor problemen zorgen van abnormale ontwikkeling van de placenta tot aan ontwikkelings- en gedragsproblemen van je kind op latere leeftijd. Stop dus met roken voordat je zwanger wilt worden.
Meer lezen: Rookvrije Generatie

Alcohol

Ook alcohol is slecht voor je vruchtbaarheid, dus is ons dringend advies te stoppen met alcohol consumptie vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. Alcohol is bovendien een giftige stof die via de placenta in het bloed van je baby terecht komt en schade aan kan richten aan de hersenen en andere organen. Foetaal Alcohol Syndroom is een vorm die direct veroorzaakt wordt door alcoholconsumptie tijdens de zwangerschap.
Meer lezen: AlcoholInfo

Medicijnen
Sommige medicijnen geven meer risico op onvruchtbaarheid, miskramen en aangeboren afwijkingen. Kruidenmiddelen, alternatieve medicijnen en homeopatische middelen kunnen problemen veroorzaken.
Bespreek met je behandelende dokter je medicatie voordat je probeert zwanger te worden, zodat je alternatieven kunt vinden als dit nodig blijkt.
Infecties en vaccinaties

Bepaalde ziekten en infecties kunnen risico’s met zich meebrengen, zoals de Rode Hond, Zika virus, maar ook de Listeriose bacterie in rauwe melk en de parasiet Toxoplasma Gondii die in kattenuitwerpselen voorkomt.

Een eerdere besmetting of vaccinatie kunnen je bescherming geven, maar een levend vaccin (zoals tegen de Rode Hond) is ook weer schadelijk tijdens de zwangerschap en kun je dus alleen na de zwangerschap krijgen.

Als je zwanger wilt worden, is een goed moment om te kijken welke vaccinaties je al hebt en welke niet. Ben je niet gevaccineerd? Overleg dan met je huisarts/GGD voor vaccinaties. Geef daarbij ook aan dat je de wens hebt om zwanger te worden.

Ook is het aangeraden om je leefstijl aan te passen om bepaalde infecties te vermijden (geen rauwe kazen eten, geen verre reizen maken).

Meer lezen: RIVM

Schadelijke stoffen

Reproductietoxische stoffen (zoals bestrijdingsmiddelen, lood, weekmakers, lijmen, lakken en oplosmiddelen) tasten de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen. Vermijd deze stoffen dus als je zwanger wilt worden.
Als je met straling of schadelijke stoffen werkt, zoals schoonmakers, schilders, tuinders en verpleegkundigen, is je werkgever verplicht om je hierover in te lichten en eventueel aanvullende maatregelen te nemen.
Lees hier meer over op ArboPortaal

Stress

Chronische stress bemoeilijkt het zwanger raken. Angst en depressieve gevoelens als het niet direct lukt, maken het niet makkelijker. Zorg dus dat er voldoende ontspanning is in je leven. Maak bewust tijd voor dingen die jou ontspannen. Regelmatig sporten is goed voor je lichaam en kan erg ontspannend zijn. Overmatig sporten is echter ook een vorm van stress en kan je vruchtbaarheid negatief beïnvloeden.

Gewicht

Een gezond gewicht is belangrijk voor je vruchtbaarheid. Overgewicht of ondergewicht kunnen leiden tot een onregelmatige cyclus en zelfs het uitblijven van een eisprong. Ook voor mannen geldt dat een ongezond gewicht de vruchtbaarheid aantast. Zorg dat je samen gezond begint aan dit avontuur.

Afvallen tijdens de zwangerschap wordt afgeraden. Bij teveel gewichtsverlies komen er afvalstoffen vrij die niet goed zijn voor de baby.

Tijdens een zwangerschap komen vrouwen gemiddeld 12 – 15 kg aan. Mocht je overgewicht hebben op het moment je zwanger raakt, probeer dan je gewichtstoename tijdens je zwangerschap te beperken tot 5 – 8 kg. 

Voeding

Eet gezond en gevarieerd zodat je voldoende koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen krijgt. Je kunt alles hierover lezen bij het Voedingscentrum.

Foliumzuur

Als je gestopt bent met anticonceptie is het raadzaam direct te beginnen met 0,4 mg. foliumzuur per dag. Foliumzuur zorgt voor een verminderde kans op een open ruggetje of een beschadigd hart bij je kindje. Verder heeft foliumzuur een positieve invloed op de ontwikkeling van het kindje, zoals de groei van ledematen en urinewegen. Blijf tot de 16e week van de zwangerschap foliumzuur gebruiken.

Foliumzuur in normale dosering is verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Verhoogde dosering gaat op voorschrift van de huisarts.

Wil je multivitamines gaan slikken? Kies dan voor de variant speciaal voor zwangeren. Daar zit naast de juiste hoeveelheid foliumzuur ook vitamine B complex en vitamine D in.

Vruchtbaarheid

Je vruchtbaarste periode is ongeveer 3 dagen vóór tot 1 dag na je eisprong (ovulatie). In deze periode gaat een eitje van je eierstokken naar je baarmoeder. De reis door de eileider duurt een aantal dagen en gedurende deze tijd kan het bevrucht worden door zaadcellen van je partner.

Hoe weet je of je aan het ovuleren bent?

Kalender bijhouden

Als je een hele regelmatige cyclus hebt, vindt de ovulatie twee weken voor je menstruatie plaats. (Bij een cyclus van 26 dagen, op dag 12. Bij een cyclus van 30 dagen, op dag 16. Enz.) De meeste vrouwen zijn echter niet met exacte regelmaat ongesteld. Het is dan niet zo simpel als een kalender bijhouden.

Lichamelijke tekenen van de eisprong

Ongeveer één op de vijf vrouwen zegt de eisprong te kunnen voelen. Het kan aanvoelen als menstruatiepijn (stekende pijn, zeurend gevoel) en enkele uren aanhouden. Je afscheiding verandert ook tijdens de ovulatie en lijkt een beetje op vloeibaar eiwit. Je hebt gevoelige borsten en tepels, en meer zin om te vrijen. En je lichaamstemperatuur stijgt een beetje.

Ovulatietesten

Sommige vrouwen kiezen voor een temperatuurmethode om hun eisprong te herkennen. Door iedere ochtend je temperatuur te meten en dit bij te houden, kan je een periode herkennen waarin je temperatuur iets hoger ligt. Dit is echter een vrij omslachtige en ouderwetse methode. Je kunt namelijk bij de drogist een ovulatietest kopen, waarmee het hormoon LH wordt gemeten. Deze urinetest kan in een paar minuten aangeven of je in je meest vruchtbare tijd bent.