Kraamtijd
De eerste week na je bevalling is de kraamweek. In deze speciale tijd zal je vooral veel rusten en wennen aan je nieuwe leven. Jij en je baby worden verzorgd door de kraamverzorgende.
Kraamzorginstelling
De kraamverzorgende komt bij jou thuis vanuit de kraamzorginstelling die je rond week 8-10 van de zwangerschap hebt geregeld.
Wij zullen zelf ook regelmatig langskomen tijdens de kraamtijd. Daarnaast zal een medewerker van Ouder- en Kindzorg langskomen voor de hielprik en gehoorscreening van je baby.
Bovendien is het in de sommige woonplaatsen de gewoonte dat je huisarts ook een keer langs komt. Je hoeft dit allemaal niet zelf te regelen. Je kunt dus ontspannen genieten van je kraamtijd.
Controles tijdens de kraamtijd
De kraamverzorgster zal dagelijks controles uitvoeren, zoals temperatuur en polsslag meten, de baby wegen en de hoeveelheid bloedverlies controleren. Als er problemen of vragen zijn, licht de kraamverzorgster ons daarover in.
Tijdens onze bezoeken praten we op ons gemak na over de bevalling en bespreken we je ervaringen in deze eerste week. We willen dat je lichamelijk en geestelijk gezond bent en nemen graag zorgen weg die je hebt over je herstel of de voeding van je baby.
We controleren ook of eventuele hechtingen goed genezen, of je bloedverlies normaal blijft en of je baarmoeder weer kleiner wordt. Ook als je bevalling in het ziekenhuis door de gynaecoloog is begeleid, zullen wij eindverantwoordelijk zijn voor jouw zorg.
Onze zorg loopt door tot 6 weken na de bevalling, wanneer we een nacontrole hebben op een van onze spreekuurlocaties. Tot die tijd mag je ons natuurlijk altijd bellen als je vragen hebt.
Instanties waar je in je kraamtijd mee te maken krijgt
Burgerlijke stand
Binnen 3 dagen moet je aangifte doen van de geboorte van je baby. Dit doe je bij de gemeente waar je kindje is geboren. Je kunt hierover meer lezen op de website van de Rijksoverheid.
Kraamverzorging
In onze regio werken we vaak samen met een aantal kraamcentra. Op deze pagina vind je het hele overzicht per regio.
Huisarts
Je eigen huisarts wordt door ons geïnformeerd na de bevalling. Soms komt de huisarts ook even langs om kennis te maken met de nieuwe ‘patiënt’ in zijn/haar praktijk.
Ouder- en Kindzorg
De geboortedatum van je baby wordt door de Burgerlijke Stand vanzelf aan Ouder- en Kindzorg doorgegeven. Het consultatiebureau en de wijkverpleegkundige vallen onder deze organisatie, en zij nemen zelf contact met jou op. In de Hoeksche Waard is dit Jong JGZ en in Noord-Brabant de Thuiszorg West-Brabant.